Együttműködést kötött a NEKÜ Nonprofit Kft. és a Debreceni Egyetem


Együttműködést kötött a NEKÜ Nonprofit Kft. és a Debreceni Egyetem

2022. február 28. 15:15 Egészségügy

Stratégiai megállapodást írt alá a Nemzeti Egészségügyi Kutatási Ügynökség (NEKÜ) Nonprofit Kft. és a Debreceni Egyetem (DE) a klinikai vizsgálatok és a gyógyszerkutatás területét érintően.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hétfőn sajtótájékoztatón elmondta, a magyar egészségügyi és klinikai kutatások, vizsgálatok Európa élvonalába tartoznak, az utóbbi években a klinikai vizsgálatok száma a koronavírus-járvány ellenére növekedni tudott.

Közölte, a legjelentősebb betegségcsoportok esetében kutatási hálózatokat hoznak létre, és a NEKÜ feladata, hogy a magyar kutatási elképzeléseket és gyakorlatokat "beágyazza" a nemzetközi mezőnybe, szervezze a kutatásokat, biztosítsa a körülményeket, "legyen közvetítő az igények és a gyakorlat között".

A miniszter örömét fejezte ki, hogy a Debreceni Egyetem, mint a klinikai kutatások egyik fontos intézménye részt vesz a programban és oktatási programot szervez a klinikai vizsgálatokat végzők részére.

Kossa György, az egyetemet működtető Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke elöljáróban elmondta, hogy az egyetem is felkészült az ukrajnai menekültek fogadására, egészségügyi ellátására. Ezen túlmenően pedig segítik az ukrajnai felsőoktatási intézmények hallgatóit, családjukat, oktatóikat, és ha szükséges, akkor az egyetem képzést és férőhelyet is biztosít számukra.

A megállapodással kapcsolatban közölte, ez mérföldkő az egyetem életében, hiszen az intézmény kiemelt figyelmet fordít az ország és annak keleti régiója társadalmi, gazdasági és tudományos életének fejlesztésére, valamint a gyógyításhoz és az egészségmegőrzéshez való hozzájárulásra. Az együttműködési szerződéssel ez a "missziós tevékenység" újabb fontos pillérrel bővül - emelte ki. Hozzátette: ezzel a DE magas színvonalú elméleti oktatási tevékenysége olyan gyakorlati támogatással bővülhet, amellyel az orvos- és egészségtudományi kutatások alapját adó képzési programok szintet léphetnek.

Tarnai Julianna Katalin, a NEKÜ Nonprofit Kft. ügyvezetője arról beszélt, az ügynökség célja a Magyarországon folyó nemzetközi klinikai vizsgálatok és orvostudományi kutatások szakmai, tárgyi és személyi feltételeinek javítása.

Hozzátette: céljuk olyan szakmai környezet kialakítása, amelynek révén több nemzetközi program is Magyarországra hozható, és hogy emelkedjen az orvosok által kezdeményezett klinikai kutatások száma. Másik feladatuk oktatások, képzések szervezése, és elindult Magyarország népszerűsítése a klinikai vizsgálatokat érintően.

(MTI)

neku_startegiai_egyuttmukodes.png

Fotó: EMMI